Vyvýšené záhony

Vyvýšené záhony nejsou žádnou novinkou, čeští zahrádkáři je však i přes velké výhody neupřednostňují. Pojďme se tedy podívat na jejich princip fungování, ať si můžete udělat vlastní názor.

Kompost

Vysoký záhon se zakládá jako kompost, usnadní nám tedykam se zahradním odpadem. Začneme výkopem jámy do 20 až 30 centimetrů hloubky, šířku určíme dle potřeby rostlin. Je vhodné dno ochránit propustným a pevným „pletivem“ proti škůdcům. Jádro jámy vytvoříme z větviček, to nám zajistí kvalitní provzdušnění půdy a základ pro přeměnu materiálu. 

Na tuto vrstvu položíme kořínky a travní drny. Předposlední vrstvu může tvořit zhruba 25 centimetrů vysoká úroveň listí a celé zahladíme 20 centimetry hrubého kompostu. Na vrch však doporučíme 20 centimetrovou nastýlku jemného kompostu a zahradní zeminy.

Tímto způsobem vytvoříte ideální prostředí pro neustálý přísun živin, prodyšný materiál pro růst kořenů a prakticky minimální starost krom zalévání. Je taktéž možné záhon zasadit do svahu, problém nezpevněného terénu je v tu chvílivyřešen.

Jak osadit vysoký záhon

Během prvních dvou let je vhodné sázet pouze zeleninu 1. trati jako jsou například rajčata, okurky, zelí, cukety atd. Až od třetího roku se doporučuje sázet i rostliny 2. trati (špenát, salát.) Následně je však již pouze na vás co chcete pěstovat a vhodné jsou i mixy, které svou různorodostí i zároveň chrání před některými tipy škůdců.

Výhody a nevýhody

Výhoda vysokého záhonu je především jeho výška, která vám při jeho údržbě ušetří bolestí zad. Je Poměrně „přenosný“ (v rámci možností), zároveň dokáže vylepšit i estetiku prostoru. Jeho tvorba je však nenáročná a materiálu se meze nekladou.

Vše má však své pro i proti. Dřevěný materiál záhonu způsobuje větší odpařování vody a je tedy nutné jej častěji zalévat. Pokud navíc nechcete jeho zakládání příliš počátečního času, je lepší upřednostnit záhon klasický, přijdete však o investici do budoucna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *